x
Komar Bali

KOMAR BALİ ( Deli BAL )

Komar bali Doğu Karadeniz bölgesinde Orman gülü olarak bilinen yaprakli yöre adıyla komar çiçeklerinden Kafkas ariları'nın elde ettiği bir bal çeşitimizdir.

Komar çiçeğinın yörede üç çeşiti bulunmaktadır.

Sahil kesimlerde mor kumar çiçeği (orman gülü), yüksek rakımlı yaylalarda ise beyaz komar (Yayla gülü) olarak adlandırılır. Diğer bir türü yörede çifin adı verilen sarı komar (Sari çifin, sari zifin ) çiçeğidir..

 

Komar çiçekleri türlerinden Coucosicum türü sadece Rize yöresinde yetişmektedir. Komar çiçekleri beş taç yapraklı mor, beyaz, sarı çiçekli ağaççıklardır. Yöremizde bu üç çeşit komar çiçeğinin olması sebebiyle mayıs ayının ortasından itibaren kısım kısım bal arılar tarafından toplanmaya başlar. Haziran ortası ve sonuna doğru tamamen komar çiçek salgısı bala dönüştüğünden arılar kovanlarında komar çiçeklerinden aldıkları üç çeşit salgıyı birbirine karıştırırlar ve  komar çiçek balı meydana gelmiş olur.

Komar çiçeklerinde bulunan toksit maddeler bala karıştığından bazen tansiyon düşüklüğü ve bal tutması gibi rahatsızlıklara yol açabilir.

Bu yüzden Komar balına yöremizde tutan bal, deli bal gibi adlarda verilmiştir. Rize bölgesinde yetişen komar çiçeklerinden bir türüne değinmek istiyorum. Sarı komar çiçeğin de (Zifin) bulunan Grayonotoksin maddesi nedeniyle arılar tarafından alınan bu madde petek gözlerine konularak zehir bala karışmış olur fazla yenildiğinde zehirlenmelere yol açabilir.

Komar balını yedikten sonra 5-10 ile Bir saat içerisinde belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Nabızda düşme, mide bulantısı, baş dönmesi, deride kızarıklık gibi belirtileri görülür.

Zehrin insan vücudundan atılması için tuzlu ayran ve tuzlu su içirilip insanın kusturulması gerekmektedir. Eğer aynı şikayetler devam ediyorsa en kısa sürede tıbbi müdahale gerekir. Burada önemli olan Komar balının diğer ballar gibi çok tüketilmemesidir. Bu tür olaylar genellikle Komar balı tazeyken meydana gelmektedir. Komar balının uzun süre beklettiğimizde içerisindeki toksin maddesinin kaybolduğu görülmektedir. 

Ariların Komar çiçeği çifinden fazlaca aldıkları bala yörede deli balda denilmektedir.

Kumar çiçekleri yörede genelde Mayis ve hazıran aylarında açmaktadir Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan Saf Kafkas arilari kumar çiçeklerini çok sevmektedirler.



Bu üç çeşit çiçekten aldıkları bal özlerini, salgilayarak midelerinde bala çevirerek Karadeniz yöresine has kaliteli şifali balları üretmektedirler.



Fazla yenildiğinde baş dönmesi, mide bulantısı, terleme, sarhoşluk gibi belirtiler gösterir.

Kumar balı yenildiğinde görülen zehirlenme durumlarında vucutta bulunan zehirin atılmasi için Tuzlu ayran içilmelidir.. ayrıca hastanın kusması sağlanmalıdır. Eğer şikayetlerin devam etmesi durumunda hastayi acilen doktora getirilmesi gerekmektedir?


KOMAR BALI  NASIL KULLANILIR ?

TAVSİYE EDİLEN KULLANIM ŞEKLİ

  • Büyüklerde - 1 veya 2 tatlı kaşığı
  • Yetişkinlerde - 1 veya 2 çay kaşığı




Etiket : Komar balı , kumar balı , deli bal , zehirli bal , Tansiyon düşüren bal , orman gülü ,yayla gülü ,çifin, zifin , komar balının faydalari , komar balının zararlari , kumar balı nedir , komar bal , komar balı nedir , kumar balı nedir , deli balı , zehirli bal , zehirli çifin , zehirli kumar , deli bal zararlari , deli bal faydlari 


T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.